Welkom op de website van Coachingsbureau Perspectief, met informatie over mindfulnesstraining (MBSR) bij fysieke klachten, vermoeidheid en stress.

Mindfulness wordt vaak vertaald met 'oplettendheid' of 'open aandacht', of omschreven als 'bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen' (Kabat-Zinn, 1994). In een acht-weekse mindfulnesstraining worden de deelnemers uitgenodigd om waar te nemen wat zich hier en nu voordoet, zoals gebeurtenissen, gedachten, emoties, zonder daar direct allerlei associaties en oordelen bij te hebben.

Er worden door de trainer meditatie-, bewegings- en bewustzijnsoefeningen aangereikt waarmee de deelnemers hun aandacht kunnen trainen, en zij een vriendelijke, milde houding naar zichzelf en naar anderen kunnen ontwikkelen. Ook leren zij om hun eigen gedachten en gevoelens te beschouwen als mentale gebeurtenissen die niet blijvend zijn, die - als het ware - als wolken aan de lucht vanzelf weer voorbij drijven.

Mindfulness is als methode zeer succesvol en overal in opkomst, door de gebleken effectiviteit ervan. In Nederland en daarbuiten, in de geestelijke én lichamelijke gezondheidszorg worden in toenemende mate MBSR en MBCT trainingen aangeboden.

Is MBSR (Stressreductie door aandachttraining) bestemd voor mensen met zeer uiteenlopende klachten,  zoals piekeren, pijn, slapeloosheid en examenvrees, MBCT (Aandachtgerichte cognitieve therapie) is een behandelmodule voor patiënten met terugkerende depressies. De filosofie en de kracht van MBSR worden hier verrijkt met bruikbare aspecten van de cognitieve gedragstherapie.

 

Uit onderzoek blijkt dat bij deelnemers aan MBSR lichamelijke en psychologische klachten significant afnemen, ze effectiever leren omgaan met stresssituaties, zij zich beter kunnen ontspannen en een grotere kwaliteit van leven ervaren. MBCT blijkt een effectieve methode om terugval bij depressie te voorkomen.

bron: http://www.instituutvoormindfulness.nl/opleiding-tot-trainer/over-mindfulness/  (18-09-2013)